Om Covid-19

Vaccination mot covid-19

Pandemin är inte över och det viktigaste du kan göra är att vaccinera dig mot covid-19

Rekommendation om en andra påfyllnadsdos, dos fyra, finns för dig som något av följande stämmer in på:

  • Du bor på ett äldreboende.
  • Du har hemtjänst eller hemsjukvård.
  • Du är född 1957 eller tidigare.

 

Boende på särskilt boende samt personer med hemsjukvård eller hemtjänst kommer att vaccineras i samverkan mellan vårdcentral och kommun.

Övriga personer som är födda 1957 eller tidigare erbjuds vaccination hos sin vårdcentral men kan också boka tid eller gå på drop-in hos valfri vaccinationsmottagning. Det ska ha gått minst fyra månader sedan tredje dosen.

Nytt dosintervall mellan dos 2 och dos 3! Sedan 31 januari gäller dosintervall tre månader för alla över 18 år!

Vi vaccinerar oftast på torsdagar och fredagar men avvikande dagar kan förekomma. Vaccination sker oftast i vårdcentralens lokaler men ibland i BVC:s lokaler, följ då skyltning. Tillgängliga tider läggs ut löpande i vår webtidbok. Vi kommer inte fråga efter legitimation eller bank-ID när du bokar via vår egen tidbok.  

Glöm inte att ta med legitimation när du kommer för att få ditt vaccin.

Vi har en gemensam webbtidbok med Sätila vårdcentral. Var uppmärksam på vilken vårdcentral du bokar tid på!

Tidboken för vaccination heter Vaccination covid-19. Tidboken som heter 1177 vårdguiden innebär ingen vaccination, den ska endast bokas av 1177 i samband med rådgivning!

När du har bokat din tid ska du få ett bekräftelsemail till din e-post. Glöm inte att kontrollera skräpkorgen om du inte hittar ditt bekräftelsemail. Om du inte får något mail kan du gärna kontakta oss via 1177 eller ringa till oss så kan vi hjälpa dig att kontrollera så att bokningen har gått igenom. Vänligen boka inte en gång till innan du kontrollerat om första bokningen har gått igenom.

Du hittar tillgängliga tider i vår bokningsportal HÄR.

Nytt dosintervall mellan dos 2 och dos 3! Sedan 31 januari gäller dosintervall tre månader för alla över 18 år!

Från den 10 januari har alla över 18 år möjlighet att få dos 3 av vaccin mot covid-19.

Förteckning över regionens olika vaccinatörer hittar du HÄR. Här kan du söka fram både drop-in-mottagningar och tider tillgängliga för tidsbokning.

1177:s generella information om hur du ska gå till väga för att få ditt vaccin mot covid-19 hittar du HÄR.

Assistans för synskadade eller för dig som helt enkelt har svårt att boka tid via webben kan ringa till telefonnummer: 010-473 94 30Via det angivna telefonnumret kan du inte boka en vaccinationstid men du kan få hjälp med kontaktuppgifter till  en vaccinatör.

På 1177.se kan du läsa bra information om vad som gäller kring vaccination mot covid-19 i Västra Götalandsregionen. Klicka på någon av nedan länkar för att läsa mer.

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 i Västra Götaland.

Covid-19 – fortsätt att bromsa spridningen.

De flesta åtgärder mot covid-19 upphör den 9 februari

Den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter har minskat belastningen på samhället. Även om pandemin inte är över är det därför möjligt att avveckla de flesta åtgärder mot covid-19 onsdagen den 9 februari. Folkhälsomyndigheten hemställer till regeringen om att covid-19 ska upphöra att vara en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Myndighetsrekommendationer och råd om hur du bör förhålla dig till smitta och provtagning och vilka grupper som är viktiga att skydda finns att läsa på Folkhälsomyndighetens sida HÄR.

Paus av Modernas vaccin Spikevax

Folkhälsomyndigheten har valt att pausa vaccination med Modernas vaccin Spikevax till personer födda 1991 eller senare. Detta gäller både dos 1 och dos 2. Har du fått dos 1 av Modernas vaccin och är född 1991 eller senare ska du avboka din tid så länge och avvakta dos 2. Du kommer inte att erbjudas en andra dos oavsett vaccinsort i nuläget. Orsaken är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten.

Läs mer på HÄR.

Provtagning covid-19

Provtagning av allmänheten upphör från och med den 9 februari. Provtagning sker endast efter läkarbedömning. Detta innebär att personer som endast har milda symptom inte längre testas. Provtagning prioriteras till de grupper där testningen gör störst nytta. Läs Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning samt förklaring av olika testmetoder och dess tolkningar HÄR.

Du med symtom på covid-19 som enligt ovan länk prioriteras för provtagning har möjlighet att få hämta ut kit med självtest, detta sker efter telefonkontakt med sjuksköterska. Uthämtning av test sker i den lilla byggnaden på baksidan av vårdcentralen, tid efter överenskommelse med sjuksköterska.

Mer information om provtagning för covid-19 samt tillgängliga tider i regionen kan du läsa på 1177 HÄR.

Covidbevis för resor

Du kan få covidbevis för resor på tre olika sätt. Om du är vaccinerad kan du få ett vaccinationsbevis. Om du inte är vaccinerad kan du få ett testbevis. I särskilda fall kan du få ett tillfrisknandebevis.

För mer information om covidbevisklicka på röda knappen märkt ”E-hälsomyndighetens information om covidbevis för resor” i högerfältet här bredvid.

Du som saknar fullständigt svenskt personnummer kan få hjälp av vårdcentralen att efterhandsregistrera dina doser som du fått i Sverige. Efter beslut från Västra Götalandsregionen kan vi inte efterregistrera några doser som givits utomlands.

Telefontjänst i Västra Götaland till 1177

Från och med 24 februari 2021 erbjuder Västra Götalandsregionen en telefontjänst som alternativ till dig som inte har möjlighet att gå in och läsa på 1177.se. Via telefontjänsten får du allmän information om vaccination mot covid-19. Det är samma information som finns på 1177.se. Obs! Du kan inte få hjälp med boka tid eller få svar på medicinska frågor via telefontjänsten. Telefonnummer: 010-473 94 30, öppettider: 07.00-16.00.

Synpunkter

Välkommen med dina synpunkter.
E-post info@ravlandavardcentral.se

För patientärenden, använd alltid 1177 Vårdguidens e-tjänster

Medicinskt ansvarig läkare: Sven Strand.
Verksamhetschef: Cathrine Klippedahl.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning